Bebis utveckling, 1 månad.

Jag tänkte börja med något nytt och kanske slänga in ett inlägg varje gång min baby fyller "månad" och skriva om bebisens utveckling om den månaden det handlar om, hur som helst .. Eftersom att jag missade det då när Tino blev 1 månad gammal så skriver jag om det nu istället. :)

Hålla upp huvudet:
Ditt barns nackmuskler blir starkare, vilket gör det möjligt att hålla upp huvudet korta stunder. Din bebis kanske kan lyfta upp huvudet när den ligger på mage och eventuellt även vrida huvudet från sida till sida. Om bebisen sitter i bilbarnstol eller bärsele (särskilt om det finns lite hjälp med stöd för huvudet), så kanske den kan hålla upp huvudet.

Utforska fingrar och tår:
Vid födelsen hade bebisen ingen aning om att den hade armar och ben. Gradvis förändras detta i och med utforskandet av den egna kroppen. Händer och fötter brukar vara det första som upptäcks. Du kan uppmuntra utvecklingen genom att hjälpa till med hand- och fotlekar, gärna med sång eller ramsor.

Sugreflexen lugnar:
Bebisar både behöver och tycker om att suga. Eventuellt har du upptäckt att en napp hjälper ditt barn finna ro på egen hand. Eller också väljer bebisen kanske att suga på fingrar eller händer.

Röstens utveckling:
Din månadsgamla bebis gör kanske fler ljud nu. Gurglande, jollrande, stönande, nynnande ljud som alla hjälper till att uttrycka känslor. Svara gärna genom att härma och kommunicera ansikte mot ansikte. En del bebisar börjar tjuta och skratta tidigt. Om du har händerna fulla med annat, kommer ditt barn att tycka om att höra din röst från andra delar av rummet. Ögonkontakt kan vara längre stunder nu.
Bebisen har känt igen dig sedan den var några dagar gammal, men i slutet av den här månaden kommer den att kunna börja visa det. Ungefär hälften av alla barn börjar ge tydliga tecken på igenkännande av deras föräldrar i den här åldern med andra ord, så reagerar de annorlunda gentemot mamma och pappa, än de gör gentemot främlingar. Din bebis kanske blir mer stilla och tar ögonkontakt med dig och en del bebisar börjar redan le när de ser sina föräldrar.

Sång, musik och olika ljud:
Nu när din bebis är vaken längre stunder på dagen, så kan du erbjuda mer stimulans. Pröva att sjunga eller spela musik. Andra ljud, som klockspel eller tickandet av klockor, kan också roa. Variation stimulerar och så småningom kommer du att kunna se vad som är ditt barns favoriter.

Nu kan bebisen följa saker med ögonen:
Eftersom bebisen har lärt sig fokusera med båda ögonen nu, så kan den följa objekt som rör sig med ögonen. En del barn kan göra detta tidigare, i korta stunder. En skallra eller annan leksak som förs fram och tillbaka framför bebisens ögon kan verka helt fascinerande. Du kan också leka följa-blicken-lekar genom att röra ditt ansikte från sida till sida.
Affärerna är fulla av "utvecklande" leksaker, men vanliga hushållsobjekt fungerar lika bra. Aluminiumfolie eller en färgglad plastslev är lika roligt att titta på, om du rör dem fram och tillbaka, upp och ner. Det kan ta ytterligare tre månader innan bebisen kan följa rörelser upp och ner helt och hållet, men det kommer säkert att skapa intresse redan nu.

Kommentarer

Skriv din kommentar här gullet.

Vad heter du?
Glöm inte bort mig!

Har du en e-postadress? (Endast jag kan se den)

Har du en blogg?

och vad har du på hjärtat ditt?

Trackback
RSS 2.0